top of page
Birkebeinerspelet 2020

 

Birkebeinerspelet 2020 har premiere 14. februar 2020.

Forestillingen spilles 15., 20., 21. og 22. februar 2020 på Mesna ved Sjusjøen.

Pressekontakt: Martine Hansen tel. +47 975 47 442, martine@birkebeinerspelet.no

Alle pressefoto: Ian Brodie. Video: Ola Børke

 

 

BIRKEBEINERSPELET – NORGES RÅESTE VINTERSPEL!

 

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=Evlx9aIDs0A

Pressemelding: last ned

Birkebeinerspelet 2020 er i gang! Historien om birkebeinernes tur over fjellet med kongsbarnet Håkon Håkonsson er velkjent, men Birkebeinerspelet er en unik actionfylt vinteropplevelse! Her gjenfortelles Norgeshistorien ute under stjernehimmelen ved Mesnavannet, med mer enn 60 skuespillere i aksjon: unge og gamle, profesjonelle og amatører. 30 hester er med i full galopp over scenen, og publikum får følge soldatenes jakt på kongsbarnet i vinterlandskapet der denne hendelsen faktisk fant sted.

 

I år er spelet større og bedre enn noen gang, med mye nytt både i handling og spesialeffekter. Og vi feirer at Birkebeinerspelet er tildelt Ringsaker kommunes kulturpris!

 

Den historiske bakgrunnen er velkjent. Året er 1205, Norge er herjet av borgerkrig, og kong Håkon Sverresons uekte sønn holdes gjemt i all hemmelighet: En liten gutt som halve kongeriket er ute for å drepe, og som to krigere, birkebeinerne Skjervald Skrukka og Torstein Skevla, beskytter med sine liv. Birkebeinerspelet er fortellingen om flukten som endret Norgeshistorien for alltid.

 

Birkebeinerspelet ble uroppført i 2017. Ildsjelene bak spelet, Camilla Li og Kristoffer Hauger, driver Mesna Islandshest Senter. De bidro i produksjonen av filmen Birkebeinerne, som ble spilt inn blant annet på Mesna, og hestene deres var en viktig del av filmen. Nå er manuset til filmen videreutviklet av regissør Evy Kasseth Røsten.

Evy Kasseth Røsten er skuespiller med et hjerte som banker for spel. I 2019 ble hun tildelt amatørteater-Norges gjeveste heder, Bøhrreprisen, for sitt engasjement og entusiasme for spel og friluftsteater. – Spel er så mye mer enn teater, sier Evy Kasseth Røsten. – Det at folk ønsker å formidle sin historie med teateret som redskap styrker den kulturelle selvtilliten og holder liv i et stadig sterkere presset bygde-Norge. Det er kulturarbeid på høyt nivå!

 

En annen Birkebeinerspel-veteran er den profesjonelle stuntmannen og action-designeren Robban Follin, som har ansvar for de mange actionscenene. Folk og hester skal komme seg uskadet gjennom de heftige actionsekvensene som gjør dette til Norges råeste vinterspel. 

– Actionscenene, den fysiske fortellingen, er en viktig drivkraft i spelet, sier Robban Follin. – Hvordan kan action, som ofte forbindes med vold, formidle noe mer? Slåsskampene skal være troverdige og overbevisende, og Birkebeinerspelets ensemble og ikke minst de fantastiske hestene skaper nettopp de forutsetningene som gjør at action kan bli kunst!

Praktisk info:

  • Birkebeinerspillet 2020 spilles på Mesna Islandshest Senter, Sørmessenvegen 723, 2610 Mesnali. Premieren er fredag 14. februar, og det er forestillinger lørdag 15., torsdag 20., fredag 21. og lørdag 22. februar

  • Spelopplevelsen er en unik helaften, som begynner når markedsplassen på gården Mesna åpner kl. 17.00. Lokale produsenter selger mat, drikke og håndverksprodukter.

  • Forestillingen starter kl. 18.30, de første scenene finner sted rundt markedsplassen. Deretter går publikum sammen i fakkeltog på en kort vandring fra gården ned til spelplassen.

  • Etter forestillingen fortsetter markedet, publikum kan få varm mat og drikke, og på lørdagene er det birkebeinerfest på låven!

  • Birkebeinerspelet ble tildelt Ringsaker kommunes kulturpris for 2019 på Ringsakergallaen i januar 2020. Se intervju med Camilla Li og Kristoffer Hauger her.

 

 

I hovedrollene 2020:

• Inga fra Varteig, mor til kongsbarnet: Lisa Birkenes Thun

• Skjervald Skrukka, birkebeiner: Kasper Svendsen

• Torstein Skevla, birkebeiner: Ole Fredrik Wannebo

• Trond prest, messeprest i Folkenborg: Egil Larsen

• Biskop Nikolas, leder for baglerne: Terje Hovdal

• Orm, svensk leiesoldat: Robert Follin

• Olav Bjørnsson Smørkoll av Varteig, far til Inga: Jostein Hetland

• Ylva, kona til Skjervald: Evy Kasseth Røsten

• Eirik, sønn til Skjervald og Ylva: Ludvik Grønvold

• Audun Gyrdsson, storbonde, birkebeiner: Sten Bjørge Skaslien Hansrud

• Lauge, birkebeiner/adelsmannen Inge Bårdsson: Elg Elgesem

• Kong Håkon Sverresson: Asbjørn Halsten

• Håkon Håkonsson, kongsbarnet: Ludvik Grønvold

 

Regissør for Birkebeinerspelet 2020 er Evy Kasseth Røsten. 

Regiassistent og action coordinator er Robban Follin.

 

...ellers medvirker skuespillere, amatører, frivillige og entusiaster fra fjern og nær som birkebeinersoldater, bønder, baglerryttere og lokalt hjelpemannskap. Spel er dugnad!

For mer informasjon om skuespillere, musikere og øvrige medvirkende, se her.

Pressebilder finner du her.

Pressekontakt: Martine Hansen Tel. +47 975 47 442, martine@birkebeinerspelet.no 

 

Facebook https://www.facebook.com/Birkebeinerspelet/ 

Instagram https://www.instagram.com/birkebeinerspelet/ 

 

Birkebeinerspelet er basert på manuset til filmen Birkebeinerne av Ravn Lanesskog. Filmen hadde premiere i 2016, og var regissert av Nils Gaup, med Kristoffer Hivju og Jakob Oftebro i hovedrollene.

 

For mer informasjon om skuespillerne, se: https://www.birkebeinerspelet.no/medvirkende-2019

 

Pressekontakt: Martine Hansen

Tel. +47 975 47 442, martine@birkebeinerspelet.no 

Pressebilder

Pressebilder kan lastes ned her.

bottom of page