top of page

HANDLINGEN

Spelet begynner oppe på markeds­plassen. Vi er i kongsgården i Bjørgvin. Kong Håkon Sverresson taler til folket. Han har lenge søkt fred med kirkemakten, men nå herjer kirkens støttespillere, baglerne, rundt om i hele Norge, med hjelp fra danskene og med pavens velsignelse. Håkon Sverresson og birkebeinerne vil bryte med kirken. Han håper å få med seg svenskekongen på dette med hjelp av sin svenske stemor dronning Margrete, enken etter Kong Sverre. Men Margrete har andre planer, og en sviker blant kongens menn forgifter ham.

 

Vi går videre. I baglernes leir gleder biskop Nikolas Arnesson seg over budet om kongens død. Uten en samlende konge kan kirkemakten og baglerne endelig knuse birkebeinerne en gang for alle. Men far til Inga, Olav Bjørnsson Smørkoll av Varteig, dukker opp og kan fortelle at datteren hans, Inga fra Varteig, har en uekte sønn med kongen, som nå er Håkon Sverressons eneste arving. Biskop Nikolas utlover belønning og velstand til den som kan bringe ham Håkon Håkonssons hode. Jakten på kongssønnen er i gang.

 

Litt lenger framme ligger Folkenborg. Det er julaften. I prestegården Folkenborg i Østfold har Inga og sønnen hennes holdt seg skjult siden gutten ble født, beskyttet av den trofaste Trond prest. Men inn på Folkenborg kommer nå to birkebeinerkrigere, Torstein Skevla og Skjervald Skrukka, for å advare Trond og Inga om baglernes jakt. De får med seg Inga, Håkon og Trond og drar mot Hamar. Deres endelige mål er Nidaros, der gutten vil være trygg.

 

På spelplassen. Fra Hamar drar Skjervald og Torstein innom Skjervalds gård, der kona hans Ylva og den lille gutten deres, Eirik, venter. Skjervalds oppdrag for birkebeinerne er over, Torstein skal følge Inga og Trond til Nidaros. Men baglerne har fulgt etter dem til Skjervalds gård, og nå tror de at det er lille Eirik som er det ettersøkte kongsbarnet. Da Inga og Trond til slutt kommer til den lille gården har feiltakelsen kostet dyrt. Skjervald sverger hevn over baglerbispen, og han og Torstein tar med seg Inga og Håkon og begir seg over fjellet mot Østerdalen sammen med to kjentmenn.

 

På veien overraskes de av Olav, far til Inga, som leter etter kongssønnen sammen med noen baglersoldater. Mens Inga oppholder faren, klarer Torstein og Skjervald å flykte med den lille gutten. Oppe på fjellet overraskes de av en snøstorm og søker ly i ei utløe sammen med veiviserne sine, mens baglerne forgjeves leter etter dem. Dagen etter er stormen stilnet, og de fortsetter mot Østerdalen, mot Audun Gyrdssøns gård.

 

På Auduns gård er folkene i gang med å stelle til julefest da Inga kommer ridende inn i full fart. En av gårdsfolkene, den fordrukne Lauge, drar kjensel på henne og mener hun skylder ham et kyss, noe Inga håndfast avviser. Lauge forsvinner, og Audun tar vel imot Inga, som forklarer at baglerne jager dem. Snart kommer Skjervald og Torstein med Håkon. Torstein er såret etter sammenstøtet med baglerne, men får hjelp av Auduns noe hardhendte legekunst.

 

Skjervald trygler Audun om å samle en hær som kan stoppe baglerne. Audun bare ler. – Her finner du bare vanlige folk, ikke krigere, sier Audun. Men han lokker med  julefest, og klarer å samle en liten tropp. Og det er ikke for tidlig: baglerhæren dukker opp, ledet av drukkenbolten Lauge, som har vist dem veien til gården for å hevne seg på Inga. Men da Orm vil ransake gården, dukker birkebeinerkrigerne fram fra skjulestedene sine. Kampen blir hard, men til slutt står birkebeinerne seierrike igjen, og Inga, Torstein og Skjervald kan endelig bringe kongssønnen i sikkerhet.

 

I Nidaros tas de imot av Håkon Sverressons trofaste mann Inge Bårdsson, som anerkjenner Håkon Håkonsson som den rettmessige arvingen til Norges trone. Jakten er over.

bottom of page