• Instagram Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Vimeo Social Icon

© 2017 by BIRKEBEINERSPELET. 

hva sier pressen?

Gudbrandsdølen Dagningen 15. februar 2020:

like imponerende som peer gynt

«Når vi har satt oss på den store snøtribunen, der setene er av høy, og 24 baglere kommer ridende bak på vollen og siden som tordenskrall i mørket, bare opplyst av fakler, settes vi i riktig stemning. Herfra og inn er spelet godt og engasjerende. Dramatikken og spenningen er til stede. ...

Trass i mange drap og den farefulle flukten gjennom vinter og uvær på nært hold, er det i manuset lagt inn små elementer av humor og vittigheter. ... Komponist, jazzmusiker og trommeslager Amund Kleppan sørget for kledelig stemning med musikken sin. ...

Men viktigst av alt er den fantastiske og imponerende jobben arrangør og vertskapet har gjort for å omskape islandhestsenteret og omgivelsene til birkebeinerlandskapet. Ved siden av skuespillerne talte jeg 24 islandshester og to fjordinger. Her er det virkelig snakk om å ha dressur på de firbeinte. Når de kommer løpende, med rytterne ropende og bærende på fakler, er det like skremmende og skummelt som når det brygger opp til kamp i «Ringenes Herre».»

Les hele anmeldelsen her!

www.parallaxi.gr, februar 2020:

...og birkebeinerspelet imponerer internasjonalt!

En gruppe gjester fra Hellas var mektig imponerte over generalprøven: «It is one of the most thrilling theatrical experiences. ... By the end of the show and for a half hour they pass in front of the skier scene, horses, soldiers, fighting, unfolding love, friendships and passions, until the little king is saved and Nidaros is rescued. It matters little if the show is in Norwegian. … The atmosphere and the way the audience experiences the performance is what makes it so thrilling, reproducing a myth of the past in the present, opening up an interactive relationship that allows younger generations to connect with culture and folklore.»

Les den engelske oversettelsen av reportasjen fra www.parallaxi.gr her!

Ringsaker Blad 14. februar 2020:

birkebeinerspelet er i gang

«Birkebeinerspelet 2020 er i gang. Premieren ble gjennomført foran rundt 700 publikummere ved Mesna gard fredag kveld. Magisk stemning og flotte prestasjoner var gjennomgangsmelodien. Før forestillingen kunne de frammøtte rusle rundt på den innholdsrike markedsplassen og ikke minst nyte god mat og drikke.»

Se alle bildene fra premierekvelden her!

Hamar Arbeiderblad 14. februar 2020:

3.000 billetter solgt på forhånd: mot ny rekord for birkebeinerspelet

«Først bekmørkt. Karlsvogna blinker over spelplassen ved Sør-Mesna. Et øyeblikks stillhet før baglerne tordner inn. Igjen er morderne på jakt i vinternatta. Etter et guttebarn. For fjerde gang er tiden skrudd tilbake til 1200-tallet på gården Mesna ved Sør-Mesna – og det ventes tusenvis som vil se birkebeinerne berge kongsbarnet Håkon Håkonsson.»

 

Les hele artikkelen her!

 

Pressen fulgte også forberedelsene til Birkebeinerspelet:

TrønderAvisa 14. februar 2020:

kasseth røsten med dramatisk actionspel

«Evy Kasseth Røsten har satt sitt preg på Birkebeinerspelet siden det for første gang ble satt opp i 2017. I år er hun både regissør for – og skuespiller i – det actionfylte spelet.

...

– Jeg er utrolig takknemlig for at jeg får lov til å være med på dette. Å være på Mesna gård sammen med alle de fine folkene som bidrar til Birkebeinerspelet er som en evig forelskelse, det er så sterkt og fint, sier Kasseth Røsten.

– Jeg har vært med på mange spel i løpet av årene, men aldri på et som er så velorganisert som dette. Det kreves mye arbeid, men alle her jobber knallhardt, er trygge på hverandre og har respekt for hverandre, smiler hun.

...

Birkebeinerspelet er et actionspel med både brennende hus, tøffe sverdkamper og 30 hester med ryttere i galopp. Kasseth Røsten skrev i fjor om manuset for å formidle en mer historisk korrekt historie. Det kunne betydd mindre action, men den spelvante malmbyggen har ikke kuttet på akkurat den biten. – Heldigvis har vi med stuntkoordnator og regiassistent Robban Follin, som bidrar til at vi faktisk kan sørge for spektakulære scener på rekke og rad, sier Kasseth Røsten.»

Les hele artikkelen her!

Ringsaker Blad 14. februar 2020:

lokale amatører setter preg på birkebeinerspelet: familien kjærem lunde stortrives i rampelyset

«Birkebeinerspelet fremføres for fjerde gang. I år står 60 aktører på scenen. Både profesjonelle skuespillere og lokale krefter. Arrangøren mener det er viktig å med lokale innslag.

– Det blir stadig mer lokal deltakelse i Birkebeinerspelet. I år har vi med 15 barn og unge fra Ringsaker, noe som er mer enn noen gang. I tillegg har vi flere lokale voksne i sentrale roller. Alle gjøre en strålende innsats, sier Camilla Li. ... Li nevner også Emrick Lunde fra Mesnali. I fjor var han med som Brynjulv på Auduns gård. I år har han rollen som birkebeineren Varg. Også i år har 42-åringen med seg kona Bjørg Eva Kjærem (37) og døtrene Agathe (13) og Miriam (14) i spelet.

... Fredagens premiere ble vellykket på alle mulige måter. Og på tribunen satt 700 publikummere og koste seg. I løpet av årets Birkebeinerspel vil trolig så mange som 4.500 personer løse billett.

– Hvordan er det å stå på scenen foran så mange?

– Vi har jobbet mye for dette ganske lenge. Så vi tenker ikke så mye over dem som ser på. Men vi synes det selvsagt er veldig morsomt at så mange vil oppleve Birkebeinerspelet, forteller Bjørg Eva og Emrick.»

Les hele artikkelen her!

Gudbrandsdølen Dagningen 13. februar 2020:

snart blir det action på mesna: – vi jobber jo med blankvåpen

«Det er hektisk på Mesna gård i Ringsaker dagene før Birkebeinerspelet går av stabelen. Her vrimler det av både folk og dyr i full utkledning som øver på alt fra sverdkamp til livemusikk.

– Vi jobber jo med blankvåpen, så det er jo egentlig ekte våpen, og da gjelder det å jobbe på en veldig sikker måte. Vi har funnet en form som passer oss, ettersom krigerne har blandet erfaring, sier actionkoordinator Robban Follin.»

Les hele artikkelen og se videoen fra spelprøvene her!

og publikum er strålende fornøyde:

Birkebeinerspelet 2019 ble også svært godt mottatt av både publikum og presse!​

Dette er noen av reaksjonene fra pressen i 2019:

Hamar Arbeiderblad 16. februar 2019:

herlig action i vintermørket

«Ved vinterkledde Mesna framstår storoppsetningen «Birkebeinerspelet» som den komplette pakken for både store og små publikummere.

...

Med flere titalls skuespillere og nesten like mange islandshester er «Birkebeinerspelet» et meget ambisiøst prosjekt. Oppsetningens hyppige bruk av firebeinte helter gjør også sitt til at Birkebeinerspelet får en særegenhet og et actionpreg som få andre oppsetninger kan vise til. Helter og skurker i full rustning på galopperende hester med fakler under stjernehimmelen er like tøft og stemningsfullt som man håper at det skal være, og hestene ser ut til å elske livet i rampelyset. 

...

Sammen med ridesenterets firebeinte helter byr skuespillerne på en totalopplevelse som overgår det konvensjonelle teaterbesøket.»

 

Hamar Arbeiderblad gir terningkast 5!

Les hele anmeldelsen her!

 

Ringsaker Blad 16. februar 2019

birkebeinerspelet og festen ved sør-mesna blir stadig større og bedre

«For tredje år på rad gjør Birkebeinerspelet suksess. Det var stor entusiasme både fra publikum og produsenter under premieren på årets Birkebeinerspel.»

 

Les hele anmeldelsen her!

 

Gudbrandsdølen Dagningen 16. februar 2019

hestene skaper en magisk, nifs atmosfære

«Imponerende mye har skjedd med Birkebeinerspelet siden starten i 2017. ... Nå starter dramatikken allerede oppe på gården og gir deg en rask innføring i hele historien. ... Hestene spiller sin egen meget velregisserte hovedrolle i Birkebeinerspelet og skaper en helt særegen magisk og nifs atmosfære.

... Birkebeinerspelet er i ferd med å bli en intens, visuell opplevelse. ... Noe slikt har jeg aldri sett før.»

 

Les hele anmeldelsen her!

 

Nationen 16. februar 2019

plyndring og dreping på en gård ved lillehammer

Nationen har vært på besøk hos folk og dyr på Mesna under arbeidet med Birkebeinerspelet.

 

birkebeinerspelet på god morgen norge

TV2 God Morgen Norge fredag 8. februar 2019

Birkebeinerspelet (regissørene Evy Kasseth Røsten og Robert Follin, skuespiller Kasper  Svendsen og produsent Camilla Li) var gjester hos God Morgen Norge på TV2! Se innslaget, og hør hvorfor Birkebeinerspelet er Norges råeste vinterspel!

Se innslaget her!  NB Krever innlogging på TV2 SUMO.

nrk kulturreportasjen besøker birkebeinerspelet

NRK Kulturreportasjen 10. februar 2019

Birkebeinerspelet er Norges råeste vinterspel. For 3. gang skal historien fortelles under stjernehimmelen ved Mesnavannet i Hedmark. Dette er historien om flukten som endret Norgeshistorien for alltid. Her samles unge og gamle, profesjonelle og amatører og hester i full galopp over scenen.

Ellen Foss-Sørensen er med på forberedelsene!

Hør hele reportasjen her!